Het is zover! Je hebt een inschrijving ontvangen en je kind mag binnenkort starten met zwemlessen. Voor nieuwe zwemouders een heuglijke gebeurtenis, want eindelijk mag er begonnen worden met het zwemtraject.
Maar voor ouders die al bekend zijn met de zwemlessen, breekt er weer een drukke tijd aan. Weer de kinderen elke week naar zwemles brengen, weer die drukke kleedkamer ( niet bij Aurigoleau ) en een kind dat misschien bang is en niet wil ??
Met welk type zwemles, zoals de reguliere lessen, een snelcursus of zelfs het schoolzwemmen, jouw kind ook gaat meedoen; het starten is altijd weer een uitdaging…
Maar zoals menig zwemouder wel weet: ben je eenmaal voorbereid, dan valt het eigenlijk best mee. Want als je weet wat je te wachten staat, dan kun je alvast zelf gaan oefenen met je kind, problemen eerder signaleren en zijn de instructeurs ook geen vreemden meer.
Bij het starten met zwemles is het dus handig om al van bepaalde informatie voorzien te zijn. Wij proberen dit allemaal zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Hoe eerder kinderen op zwemles zitten, des te beter is dat voor hun zwemveiligheid. Alhoewel hier zeker een kern van waarheid in zit, is het wel belangrijk om onderscheid te maken in het type zwemles.
Met speciale lessen zoals babyzwemmen of survivalzwemmen wordt de zwemveiligheid van uw kind echter aanzienlijk verbeterd. Samen met de ouder leert het kind water voelen, water geven, buigen en draaien, zich onder water oriënteren, erop drijven. buik en rug en beweeg natuurlijk. Water wordt een deel van zijn lichaam, zijn essentie, waardoor het later gemakkelijker wordt om de techniek te leren.
Veel ouders nemen hun kinderen vanaf 4 jaar mee naar zwemles. De meeste zwembaden hebben vaak een wachtlijst, waardoor kinderen al vanaf 5 jaar kunnen beginnen. Eigenlijk is dit een makkelijke leeftijd om met zwemles te beginnen, omdat je kind inmiddels gewend is aan de basisschool. Maar het verschilt ook van kind tot kind, want voor zo'n 5 jaar is dat een mooie leeftijd en voor sommigen te laat...; bepaalde angsten en verkeerde bewegingen zijn al in het lichaamssysteem terechtgekomen, die moeten afgeleerd worden.
Ook de keuze van het type zwemles is belangrijk:
- groepslessen helpen om globale technieken te leren zoals drijven, wennen en dan uithoudingsvermogen. en het verbeteren van het zwemmen. technologie in omstandigheden waar uw kind niet bang voor is. Meestal verloopt het proces langzamer omdat we het groepsgemiddelde volgen, er veel wachtmomenten zijn en we hetzelfde vaak herhalen zonder aandacht te besteden aan de behoeften van de kinderen. Het protocol bepaalt het leren, niet het kind.
- In een privéles in Aurigoleau komt alles samen: kennismaking, drijven, zwemmen op rug en buik, en zwemtechniek afhankelijk van de rijpheid van uw kind, niet van de leeftijd. Het is 20 minuten vol beweging, kennis en( zelf)vertrouwen.
EERSTE ZWEMLESSEN
Zodra uw kind is ingeschreven voor zwemles, begint het pas echt! Sommige kinderen kunnen niet wachten, anderen willen afwachten, maar ook voor jou als zwemouder kan het heel spannend zijn; U vertrouwt immers uw meest waardevolle bezit toe aan vreemden en weet niet wat u kunt verwachten.Uw kind leert het water beheersen en doet dit door middel van leuke spelletjes. Kinderen leren bijvoorbeeld bellen blazen, , klimmen, springen en zelfs onder water gaan. Het doel van het verkennen van water is het lichaamseigen maken. ; Laat uw kind kennismaken met water en leg een basis voor het leren zwemmen.
EEN GOEDE START
Er wordt wel eens gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is; En dat geldt zeker voor het zwemmen. Want voor een kind dat nog nooit in de buurt van water is geweest, is het wennen aan water veel moeilijker en duurt het langer. En als zich in dit stadium angst ontwikkelt, kan het maanden duren voordat deze verdwijnt, maar bij een kind dat vanaf jonge leeftijd regelmatig zwemt en de basisvaardigheden beheerst van springen, klimmen, duiken, enz. het wennen aan het water en het beoefenen/spelen van recreatief zwemmen vormt een goede basis voor het leren zwemmen.
Leren zwemmen is voor het leven :-).